Komentarze: 1
Bardzo lubię sushi, jem je bardzo często
dlatego postanowiłam wymyślić jego domową, moją własną wersję tak by
nie wydać na nie majątku w Warszawskich restauracjach. Nazwa sushi
często utożsamiana jest z surową rybą podczas gdy sushi są to suszone
liście alg morskich. Sama surowa ryba podawana w restauracjach to
sashimi.
Ja w domu rzadko robię sushi z surowej ryby. Zazwyczaj
używam wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla mojej
siostry, która ryb nie je, robię sushi z wędzonej polędwicy łososiowej
(takiej surowej, tylko wędzonej a nie tej zwykłej- Sopockiej).
Oryginalne sushi podaje się z pastą Wasabi i marynowanym imbirem.
Wasabi można zastąpić bardzo ostrym chrzanem, należy jednak pamiętać by
używać pasty ostrożnie bo jest bardzo ostra. Do sushi podaję też zawsze
w malutkich miseczkach ciemny, grzybowy sos sojowy, tak by można było
maczać w nim każdy kawałek sushi.er kampanje