Najnowsze wpisy, strona 5


gru 24 2008 alkohol... fakty i mity... cz2
Komentarze: 2

Czy naprawdę tak niezdrowo jest pić na pusty żołądek?
To prastara zasada dotycząca picia, którą każdy z nas zna, a większość ludzi niegdyś ją złamała: zawsze coś zjedz, zanim zaczniesz pić alkohol. Zdrowy rozsądek podpowiada nam, że picie na pusty żołądek szybciej doprowadzi do upojenia alkoholowego. Jednak w jakim stopniu zjedzenie czegoś przed piciem może nam naprawdę pomóc? Według kilku badań i opinii specjalistów od alkoholu - w bardzo dużym. Wiąże się to głównie z tym, w jaki sposób alkohol ulega rozkładowi w żołądku i jelicie cienkim. Zawsze gdy spożywamy alkohol, ciało natychmiast zaczyna go rozkładać, jednak pewna jego ilość zostaje wchłonięta bezpośrednio do krwioobiegu. Jeśli mamy w żołądku pokarm - zwłaszcza białka, tłuszcze i węglowodany o gęstej konsystencji - wówczas proces
sykdom absorpcji zostaje spowolniony. Przyspieszają go natomiast gazowane dodatki do drinków, takie jak woda sodowa (gaz zawarty w takich napojach przyspiesza wchłanianie, i to właśnie dlatego szampan działa tak szybko), oraz wysoka temperatura. Ciepłe napoje są wchłaniane szybciej niż zimne. W badaniu przeprowadzonym w 1994 roku potwierdzono pogląd, że lepiej nie pić na pusty żołądek. Grupę 10 ludzi poproszono w dwa różne dni, by wypili kilka drinków staten http://klauzula.blog.onet.pl/  . W pierwszym przypadku pili po całonocnym poście, w drugim - po skromnym śniadaniu. W dniu, w którym badani zjedli śniadanie, wolniej się upijali, chociaż ilość alkoholu nie uległa zmianie. Ponadto wykazywali wówczas znacznie niższe ogólne er kampanje stężenie alkoholu we krwi - średnio prawie o 70% niższe niż w dniu, w którym nie jedli śniadania. W niektórych przypadkach zjedzenie posiłku przed piciem sprawiało, że stężenie alkoholu we krwi danej osoby nie przekraczało 0,08% - co jest prawną granicą dla kierowców w większości stanów. Aby mężczyzna, ważący około 75 kilogramów, osiągnął takie stężenie alkoholu we krwi, pijąc na pusty żołądek, musiałby wypić cztery puszki piwa o pojemności 0,33 litra; kobiecie ważącej 62 kilogramy wystarczą już niecałe trzy. Choć każdego dnia metabolizm działa trochę inaczej, przeciętny człowiek potrzebuje co najmniej siedmiu godzin, by całkowicie wytrzeźwieć. Gdy alkohol znajdzie się już w Twoim ciele, to http://klauzula.blog.onet.pl/ wbrew temu, co twierdzi wielu ludzi, żadna metoda - kawa czy zimny prysznic - nie pomoże Ci się szybciej go pozbyć. Wszystko, co możesz zrobić, to pić duże ilości wody i pozwolić działać naturze.

pisofszit : :
gru 24 2008 alkohol... fakty i mity...
Komentarze: 0

Czy kobiety upijają się szybciej niż mężczyźni?
Nawet Dorothy Parker - kobieta, która piła z Hemingwayem i na której cześć nazwano Martini, poetka i pisarka o ciętym języku, potrafiąca naprawdę dużo wypić - przyznała, że rzadko była w stanie poradzić sobie z większą ilością alkoholu niż podwójne Martini. „Po trzecim ląduję pod stołem, a po czwartym - pod gospodarzem" - wyznała kiedyś. Proste obserwacje wskazują na to, że Parker nie jest w tym osamotniona - kobiety z reguły szybciej odczuwają skutki picia alkoholu niż mężczyźni. Jednak choć większość ludzi sądzi, że to kwestia różnych rozmiarów ciała u osób obojga płci, wyjaśnienie naukowe jest takie, iż spowoduje to raczej budowa ciała. Ponieważ w ciele kobiety stosunek tłuszczu do wody jest większy, kobiety osiągają wyższe stężenie alkoholu we krwi po jednym drinku niż mężczyźni - nawet jeśli tyle samo ważą i są tego samego wzrostu. Pewną rolę odgrywają też enzymy. W przełomowym badaniu, opublikowanym w New England Journal of Medicine w 1990 roku, wykazano, że kobiety mają średnio niemal o połowę niższe stężenie dehydrogenazy alkoholowej niż mężczyźni.

http://www.informacje.kolobrzeg.pl/wp-content/uploads/2007/11/alkohol.jpg

muligheter og kampanje for er kampanje

http://www.uzaleznienia.yoyo.pl/alkoholizm/img/alkohol.jpg

Związek ten odpowiada za rozkład alkoholu. Naukowcy odkryli również, że ilość alkoholu ulegającego rozkładowi po pierwszym przejściu przez żołądek i wątrobę kobiety wynosi zaledwie 20% ilości alkoholu rozkładanej przez mężczyzn. Nie chodzi tylko o to, że kobiety mniej skutecznie trawią alkohol, niezależnie od swoich rozmiarów. W porównaniu z mężczyznami, większy odsetek alkoholu trafia u nich do krwioobiegu i bezpośrednio do mózgu. Nikt nie wie, dlaczego tak się dzieje. Jednak w rezultacie kobiety, które dużo piją, szybciej zapadają na marskość wątroby i inne choroby spowodowane nadużyciem alkoholu niż mężczyźni. A może jakieś dobre strony na pocieszenie? Kobiety, które wypijają dziennie jeden czy dwa drinki, rzadziej mają atak serca, problemy sercowo-naczyniowe i rzadziej cierpią na chorobę Alzheimera niż te, które wolą pić napoje bezalkoholowe.

pisofszit : :
gru 23 2008 ulica sezamkowa a ptasia grypa... ?
Komentarze: 0

Co to jest ptasia grypa?

Wirus grypy towarzyszy człowiekowi od wieków. Pierwsze doniesienia na temat epidemii wywołanej grypą pochodzą z 412 r.p.n.e.. Od tamtej pory, co kilkaset lat opisywano przypadki światowej inwazji choroby, której przyczyny nie znano.

Dopiero w 1933 roku po raz pierwszy udało się wyizolować wirus grypy. Rodzina wirusów grypy nie jest jednorodna. Najbardziej ogólnie można podzielić ją na trzy grupy:

Wirus typu A – zakaża ludzi oraz inne ssaki a także ptaki. Najczęściej wywołuje epidemie. Wirus ptasiej grypy, jest wirusem grypy typu A i należy do rodziny Orthmyxviridae. Ze względu na obecność hemaglutynin (H) oraz neuraminidaz (N) wyróżnia się 16 typów H, oraz 9 N co w konsekwencji daje 144 możliwe kombinacje (H i N, dla wirusa szczepu A).

Wirus typu B – zakaża wyłącznie ludzi

Wirus typu C – charakteryzuje się najlżejszym przebiegiem, zakaża ludzi i świnie.

 

Wirusy grypy mają wielkość od 80 - 120 µm, ich rdzeń zbudowany jest z kwasu rybonukleinowego (RNA) oraz specyficznego białka nukleoproteiny i otoczony jest otoczką białkową. W zależności od charakteru nukleoproteiny wirusy grypy podzielono na trzy klasy oznaczane literami A, B i C.
Różne typy wirusa mogą wywoływać chorobę o różnym stopniu nasilenia. Każdy rodzaj wirusa ptasiej grypy można zaliczyć do dwóch klas: niskiej zjadliwości (LPAI - Low pathogenic avian influenza) oraz wysokiej (HPAI - Highly pathogenic avian influenza).
Wśród znanych 16 typów H jedynie H5, H7 oraz H9 mogą przekraczać granicę między organizmem ptaka a człowieka. Najbardziej znaną odmianą wirusa jest H5N1, wysoce patogenna, od 1997 spowodowała zagładę dziesiątek milionów ptaków.

http://m.onet.pl/_m/a5f6be466568dae672895bb847b5ce7a,35,1.jpg

Ptasia grypa znana jest od 1901 r. Po raz pierwszy odkryta i opisana została we Włoszech. W 1955 r. zidentyfikowano wywołujący ją patogen.
To choroba zakaźna, która atakuje ptactwo dzikie i hodowlane, wywołana przez szczep wirusa grypy typu A. Cząsteczki wirusa grypy mogą infekować także inne gatunki zwierząt, włączając w to świnie, konie, foki, wieloryby oraz ludzi. Jednakże, dzikie ptactwo pełni rolę naturalnego i bezobjawowego nosiciela, rozprzestrzeniając wirus pośród bardziej podatnego na infekcję ptactwa hodowlanego.

Wirus ptasiej grypy sporadycznie powoduje zakażenia u ludzi. Gdy jednak do tego dojdzie, to choroba przebiega o wiele ciężej od “ klasycznej” ludzkiej grypy. W niewielu przypadkach zakażenia zaobserwowano następujący przebieg choroby: gorączka, ból gardła, gode muligheter , helse , mulighet i kaszel. Następnie może wystąpić wirusowe zapalenie płuc, w wyniku którego dochodzi do ostrej niewydolności oddechowej.

pisofszit : :
gru 22 2008 sushiiiii!!!
Komentarze: 1

Bardzo lubię sushi, jem je bardzo często dlatego postanowiłam wymyślić jego domową, moją własną wersję tak by nie wydać na nie majątku w Warszawskich restauracjach. Nazwa sushi często utożsamiana jest z surową rybą podczas gdy sushi są to suszone liście alg morskich. Sama surowa ryba podawana w restauracjach to sashimi.
Ja w domu rzadko robię sushi z surowej ryby. Zazwyczaj używam wędzonego łososia, paluszków krabowych albo krewetek. Dla mojej siostry, która ryb nie je, robię sushi z wędzonej polędwicy łososiowej (takiej surowej, tylko wędzonej a nie tej zwykłej- Sopockiej). Oryginalne sushi podaje się z pastą Wasabi i marynowanym imbirem. Wasabi można zastąpić bardzo ostrym chrzanem, należy jednak pamiętać by używać pasty ostrożnie bo jest bardzo ostra. Do sushi podaję też zawsze w malutkich miseczkach ciemny, grzybowy sos sojowy, tak by można było maczać w nim każdy kawałek sushi.
er kampanje http://whatscookingamerica.net/Appetizers/AmericanSushi2.JPG

muligheten til  jobb mulighet

 

http://img.alibaba.com/photo/11388452/Frozen_Sushi.jpg

er kampanje

pisofszit : :
gru 22 2008 O mnie
Komentarze: 0

Witam.. może na początek cos...

...o mnie

Ten blog to przedsięwzięcie hobbystyczne, którego grupą docelową są młodzi ludzie więc pozwolę sobie tutaj na całkiem luźny opis mojej osoby. Tak więc nie znajdziecie tutaj oficjalnego i sztywnego CV, raczej kilka faktów, które nieco przybliżą mnie Wam
Odkąd pamiętam, byłem człowiekiem ciekawym świata, który tą ciekawość starał się łączyć z różnymi formami tworzenia.

pisofszit : :